Čili papričky
Čili papričky sú príbuzné sladkej ročnej paprike, vyznačujú sa však veľkou štipľavosťou. Čili papričky (feferónky) majú širokú škálu farieb – od žltej, cez krémovú, červenú, purpurovú, zelenú až po čiernu.
Charakteristika čili papričiek
Do Európy sa dostali čili papričky z Južnej Ameriky. V Južnej a Strednej Amerike ich pestovali už pred viac ako 9 000 rokmi, dnes sa už pestujú po celom svete. Čili papričky dorastajú do výšky 2 metrov a rastú na nich štíhle alebo okrúhle plody. Po usušení sa plody používajú ako hlavná prísada do tabasca alebo kajenského korenia. V Mexiku sú čili papričky veľmi obľúbené, pred varením z nich však odstraňujú semená.
Čítajte: Chren
Účinky čili papričiek
- stimulačný účinok
- pomáhajú tráveniu
- majú výborné antibakteriálne vlastnosti
- odstraňujú pocity chladu
- obsahujú 2x toľko vitamínu C, ako citrusové plody
- pomáhajú pri liečbe prechladnutia a kašľu
- pri konzumácii čili papričiek sa uvoľňujú endorfíny, ktoré zlepšujú náladu
Využitie čili papričiek v kuchyni
Čerstvé alebo sušené čili papričky možno pridávať do rôznych pokrmov – do polievok, omáčok, alebo pri príprave mäsa a rýb. Možno ich použiť pri príprave pokrmov, ako sú guacamole, mole poblano alebo do yucatánskej polievky. Čili papričky možno aj ugrilovať, kým nezačne dužina trochu dymiť a nevzniknú na paprike pľuzgiere. Takto pripravené čili papričky sa konzumujú ešte za horúca.
Zmierniť štipľavosť čili papričiek možno tak, že ich opláchnete pod studenou vodou. Čili papričky sa používajú pri výrobe tzv. kajenského korenia, kedy sa rozdrvené čili papričky zmiešajú spolu s rascou, majoránom alebo cesnakom. Taktiež sa pridávajú do práškov karí, vďaka čomu im dodávajú výrazne ostrú chuť. Na varenie je najlepšie používať čerstvé čili papričky.
Nadmerné konzumovanie čili papričiek môže poškodiť povrch slizníc, vyvolať tráviace ťažkosti a problémy s obličkami.
Mohlo by vás zaujímať: Zázvor (ďumbier)
Ilustračné foto: Fotolia.com
Diskusia k článku Čili papričky (Capsicum frutescens)
Powered by Facebook Comments