Čierne korenie
Čierne korenie sa získava z popínavej rastliny, ktorá rastie v juhovýchodnej Ázii. Z rastliny sa zberajú nezrelé plody zelenej farby, ktoré sa nechávajú dosušiť na slnku. Dozreté plody majú červenú farbu. Tie sa potom namočia a stiahne sa z nich vonkajšia tmavá šupka. Potom sa dáva olúpané vysušiť a takto ošúpané korenie zbelie. Ak sa nezrelé plody namočia v soľnom náleve, zostávajú zelenej farby.
V minulosti toto korenie patrilo medzi veľmi vzácne a drahé koreniny. V časoch Rímskej ríše bolo toto korenie najdrahšie zo všetkých korenín.
Charakteristika čierneho korenia
Čierne korenie má pôvod na malabarskom pobreží. V súčasnosti sa čierne korenie pestuje v tropických oblastiach celého sveta. Najviac sa pestuje vo Východnej Indii, Ázii a v Indii.
Korenie má silnú štipľavú chuť. Biele korenie má jemnejšiu chuť. Niektoré odrody bieleho korenia však môžu byť aj ostrejšie a štipľavejšie alebo aj menej aromatické.
Zrnká čierneho korenia nájdeme v obchodoch buď v celej forme alebo v mletej. V mletej podobe však čierne korenie stráca svoju chuť.
Čierne korenie a piperín
Obsah piperínu v čiernom korení je 5-9%. Piperín zvyšuje vstrebávanie a následnú využiteľnosť dôležitých látok z potravy, akými sú beta-karotén, vitamín B6, koenzým Q-10, organicky viazaný selén, aminokyseliny a kurkumín. Piperín poskytuje antioxidačnú ochranu, v kombinácii s kurkumínom tvorí prírodné antidepresívum a je to aj účinné digestívum.
Kombinácia piperínu a kurkumínu sa ukázala ako účinná prírodná liečba depresií. Táto kombinácia látok zvyšuje koncentráciu beta-endorfínov a serotonínu v mozgu, čím pôsobí ako prírodné antidepresívum.
Piperín podporuje činnosť tráviacich enzýmov pankreasu a skracuje čas prechodu potravy tráviacim traktom. Aj napriek pálivému pocitu, čierne korenie znižuje výskyt žalúdočných vredov a modifikuje kontrakcie tráviaceho traktu.
Účinky čierneho korenia
Čierne korenie stimuluje trávenie, podporuje vylučovanie žalúdočných štiav, uvoľňuje zápchu a zahrieva horné dýchacie cesty.
Využitie čierneho korenia v kuchyni
Pri príprave akéhokoľvek slaného jedla je využitie čierneho korenia veľmi široké. Biele korenie sa používa pri príprave svetlosfarbených pokrmoch, kde by čierne korenie mohlo pokaziť vzhľad pripravovaného pokrmu. Celé zrnka korenia možno použiť pri príprave nakladanej zeleniny alebo marinád.
Diskusia k článku Čierne korenie (Piper nigrum)
Powered by Facebook Comments