Chren
Pôvod chrenu je v krajinách východnej Európy. Vďaka svojmu všestrannému využitiu sa táto korenina s typickou chuťou stala v našich oblastiach veľmi obľúbenou. Chren si možno dopestovať aj v našich zemepisných šírkach. Rýchlo sa dokáže v záhrade rozšíriť a niekedy je veľmi ťažké zlikvidovať ho. Koreň chrenu má mimoriadne intenzívnu chuť, vďaka čomu je veľmi obľúbený.
Charakteristika chrenu
Chren je trvalá rastlina s tmavozelenými listami a bielymi kvetmi. Na ochucovanie možno okrem koreňa použiť aj mladé listy. Najlepšie je použiť čerstvo vykopaný chren, nakoľko na vzduchu stráca svoje účinky.
Čítajte: Šafran
Účinky chrenu
- diuretické účinky (vyvoláva močenie)
- zvyšuje potenie organizmu
- možno ho použiť na výrobu vonkajších obkladov pri zapálených ranách, na kĺby postihnuté artritídou, pri zápale pohrudnice
- vnútorne sa používa pri infekciách močových a dýchacích ciest, pri artritíde a pakostnici
Chren by nemali konzumovať ľudia, ktorí majú žalúdočné vredy alebo ťažkosti so štítnou žľazou. Konzumácia neprimeraného množstva chrenu môže vyvolať tráviace ťažkosti, spôsobiť vracanie alebo vyvolať alergickú reakciu.
Využitie chrenu v kuchyni
Chren má v kuchyni všestranné využitie. Možno ho použiť pri príprave omáčok, ako oblohu alebo na dochutenie už hotových jedál. Najlepší je chren čerstvo nastrúhaný, kedy má najvýraznejšiu chuť, arómu a aj účinky. Zmiešajte čerstvo nastrúhaný chren so smotanou a octom a máte hotovú studenú prílohu k mäsu. Ak je chren veľmi aromatický, môžete ho zmierniť nastrúhaným jablkom.
Mohlo by vás zaujímať: Kurkuma
Ilustračné foto: fotolia.com
Diskusia k článku Chren (Armoracia rusticana)
Powered by Facebook Comments