Černuška siata
Černuška siata je rastlina, ktorá bežne rastie vo voľnej prírode v Ázii a na Strednom východe. V minulosti sa v týchto krajinách často používala ako korenina, ktorá dokázala nahradiť čierne korenie. Jej štipľavú chuť využívali na ochucovanie jedál hlavne v Indii, kde sa černuška nazýva „kálondží“. V súčasnosti rozoznávame až 14 druhov černušky. Najznámejším je černuška domascénska, ktorá sa na černušku siatu ako rastlina veľmi podobá avšak nie je možné ju využiť ako koreninu. Pestuje sa kvôli svojmu výzoru a využíva sa v sušenej podobe ako dekorácia.
Charakteristika černušky siatej
Černuška siata je ročná bylina, z ktorej sa využívajú jej semená. Tie je možné usušiť a zomlieť, kedy z nich získame koreninu s ovocnou chuťou. Tieto čierne semená majú tvar tobolky a často sa nazývajú aj čierna rasca. Celá rastlina má rozkonárenú stonku a kvety modrobielej farby. Pre svoj rast vyžaduje dobre odvodnenú pôdu a dostatok slnka. Pri pestovaní černušky siatej je vhodné semená zasiať na jeseň prípadne na jar.
Účinky černušky siatej
O semenách černušky siatej sa hovorí, že dokážu zmierniť podráždenie žalúdočnej sliznice, podporiť trávenie či redukovať zápaly. Kedysi sa černuška podávala dojčiacim ženám pre podporu tvorby materského mlieka. Podávala sa aj ženám po pôrodoch na podporu regenerácie maternice.
Využitie černušky siatej v kuchyni
Černuška siata sa v sušenej a zomletej podobe používa rovnako ako čiene korenie. Ochucovať sa ňou môžu napríklad rôzne jedlá z mäsa, ryby či omáčky. Taktiež je možné ochucovať ňou varenú zeleninu a dokonca sa niekedy pridáva aj do chleba. Zaujímavosťou je, že černuška siata sa využívala aj na aromatizovanie vín.
Diskusia k článku Černuška siata (Nigella sativa)
Powered by Facebook Comments