Borievka (Juniperus communis)

jún 18, 2014 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  1631

Borievka

Malé čierne bobuľky rastúce na vždyzelenom kríku poznajú ľudia po celom svete. V niektorých častiach sveta sa dokonca považovala táto rastlina za magickú. Ľudia ju pálili pri chorých aby dezinfikovali vzduch či vyhnali zlých duchov. A neboli ďaleko od pravdy. Borievka dokáže niekedy v ľudskom tele naozajstné zázraky. Avšak pozor, tehotné ženy by sa mali vyhýbať konzumácii borievok, kedže napriek svojim blahodárnym účinkom na močové cesty vo veľkej miere zaťažuje obličky. Navyše stimuluje maternicu, čo môže vo viacerých prípadoch dokonca vyvolať potrat. Borievky nesmú užívať ani ľudia, ktorí majú vážnejšie ťažkosti s obličkami a nie je vhodná ani pre deti.

Borievka je často využívanou koreninou v kuchyni, ale poznáme ju aj ako ochucovadlo do rôznych nápojov, či už sa jedná o nápoje nealkoholické alebo alkoholické. Zaujímavosťou je, že latinský názov borievky - Juniperus pochádza z holandského slova genever, z ktorého vznikol aj názov gin. Práve džin je najznámejším alkoholickým nápojom ochucovaným borievkou.

Charaktetistika borievky

Borievky môžeme nájsť na kríkoch, ktoré dosahujú výšku cca 3 m. Borievka je dvojdomá rastlina, ale na plody sa menia len samičie exempláre rastúce na šiškách tohto celoročne zeleného ihličnanu. Ich dozrievanie je však veľmi zdĺhavé. Kým plody zmenia farbu zo zelenej na čiernu často tento proces trvá aj tri roky. Dozreté plody borievky je možné zbierať z kríkov voľne rastúcich v prírode a to v podhorských a horských oblastiach.

Účinky borievky

Močopudne a dezinfekčne pôsobiaca borievka sa uplatňuje nie len pri chorobách močových ciest, ale aj pri infekciách vylučovacej sústavy či poruchách látkovej výmeny. Borievka sa okrem iného využíva aj pri liečbe reumatizmu. Jej účinky sa využívajú aj pri kožných chorobách. Záľubu v tejto rastline môžu nájsť ženy s nepravidelnou menštruáciou. V každom prípade je však dôležité správne dávkovanie.

Využitie borievky v kuchyni

Borievka sa v kuchyni využíva ako korenie už od nepamäti. Dodáva chuť zemiakom, omáčkam, dusenému mäsu či kyslej kapuste. Pridáva sa aj do marinovaných pokrmov a paštét. Borievka je často využívaná pri príprave diviny. Zjemňuje chuť mäsa a dodáva mu jemnú aromatickú chuť. Zaváraná sa k divine podáva aj ako príloha. V kuchyni využívame sušené plody alebo listy napríklad ku grilovaným rybám. Mäso opekané na borievkovom dreve získa jemnú chuť.

Prečitajte si viac: Liči



Diskusia k článku Borievka (Juniperus communis)

komentárov

Powered by Facebook Comments


Podobné články


Diskusia k článku Borievka (Juniperus communis)