Badián
Badián si len veľmi ťažko pomýliť s inými koreninami, vďaka jeho plodu v tvare osemcípej hviezdy. Badián je taktiež nazývaný aj hviezdový aníz, má takmer rovnaký olej ako aníz a majú tú istú arómu. Badián pochádza z Indie, v súčasnosti sa však najviac pestuje v Číne, kde má aj široké uplatnenie v čínskej prírodnej medicíne. Badián je vždyzelený strom a jeho plody sa pridávajú do rybích omáčok. Jeho éterický olej, anetol, používajú na dochucovanie likérov v Taliansku, Nemecku a vo Francúzsku. Tieto likéri sa nazývajú pastis a anízovka.
Charakteristika badiánu
Badián je príbuzný magnólie. Plody anízu sa začínajú zbierať, až keď má strom 6 rokov. Keď má strom už 15 rokov, jeho plody možno zberať až trikrát do roka.
Z badiánu sa využíva aj kôra stromu. Rozomletá kôra sa používa ako kadidlo. Japonský badián je považovaný za posvätnú rastlinu a preto sa často sadí v okolí kostolov a hrobov.
Čítajte: Citrónová tráva
Účinky badiánu
- žutím semien badiánu sa dobre osvieži dych
- má močopudné účinky
- povzbudzuje chuť k jedlu
- zmierňuje nadúvanie
- zmierňuje koliku a symptómy akútneho reumatizmu
- pomáha pri zápche a pri problémoch s obličkami
- ochucujú sa s ním lieky proti kašľu
Využitie badiánu v kuchyni
Badián sa pridáva do pikantných jedál z kačaciny a bravčoviny. Číňania pridávajú badián aj do kávy a čaju, aby tak umocnili ich chuť. Ak chcete pri varení zvýrazniť anízovú chuť, je lepšie použiť badián ako aníz. Badiánovým olejom si môžete ochutiť aj rôzne nápoje.
Mohlo by vás zaujímať: Čili papričky
Ilustračné foto: 123rf.com
Diskusia k článku Badián (Illicium verum)
Powered by Facebook Comments