Zónová diéta

30 septembra, 2011 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  4377
zónová diéta

Táto redukčná diéta je postavená na vyvážení pomeru bielkovín a sacharidov. To predstavuje v zónovej diéte základ pre zdravie a chudnutie. Kombinovanie stravy podľa zónovej diéty Vám pomôže zostať v "zóne".

Zónová diéta je spôsob stravovania založený na vysokom príjme bielkovín a nízkom obsahu sacharidov v potrave. Diéta je založená na koncepte, podľa ktorého by ste sa mali stravovať na vyváženom pomere sacharidov, bielkovín a tukov v každom jedle. Toto zloženie údajne zabezpečuje hormonálnu rovnováhu, ktorá spôsobuje kontrolu hladiny inzulínu. A práve vyrovnaná hladina inzulínu zabezpečuje rovnomerné chudnutie.

Pôvod zónovej diéty

Zónová diéta bola vyvinutá Barrym Searsom, ktorý však nemá žiadne vzdelanie v oblasti výživy. Na zónovej diéte začal pracovať v roku 1970 po tom, čo jeho otec zomrel v mladom veku na infarkt. Odvtedy sa Sears venoval najmä kardiovaskulárnym ochoreniam, napísal mnoho kníh o výžive a zarobil milióny dolárov.

Popis zónovej diéty

Zónová diéta je v prvom rade určená, samozrejme, na chudnutie, ale jej vynálezca tvrdí, že takéto stravovanie prináša značné zdravotné výhody. Zónová diéta je náročná na zloženie, keďže každá porcia, každé jedlo by sa malo skladať zo 40 % sacharidov, 30 % bielkovín a 30% tukov. Toto je ideálny pomer bielkovín a sacharidov.  Stravovať sa takto „zónovo“ znamená, že zvyšujete energiu, spomaľuje príznaky starnutia, pomáhate predchádzať chronickým ochoreniam a umožňujete organizmu podávať maximálny duševný a fyzický výkon. Proces chudnutia by mal smerovať k zníženiu pomeru telesného tuku: ideálne na pomer 15 % telesného tuku u mužov a 22% telesného tuku u žien.

Potrebný obsah bielkovín v potrave sa vypočíta na základe výšky, hmotnosti, obvodu pása a obvyklej telesnej aktivity jedinca. Ideálne množstvo kalórií sa pohybuje v rozmedzí od 1100 – 1700 kalórií. Zónová diéta je považovaná za nízkokalorickú. Pre jednoduchšie plánovanie stravovania sú jednotlivé porcie rozdelené do potravinových blokov. Namiesto zdĺhavého počítania kalórií stačí sledovať pomer bielkovín, sacharidov a tukov.

Čo jesť počas zónovej diéty

Medzi „dobré“ – povolené potraviny patria:

Bielkoviny: chudé kuracie, morčacie mäso, hydina, morské plody, bielky a nízkotučné mliečne výrobky

Sacharidy: ovocie, zelenina, ktorá neobsahuje škrob, ovsené vločky, jačmeň

Tuky: malé množstvo repkového a olivového oleja

Povolené, ale v obmedzenom množstve sú:

- Červené mäso a vnútornosti ako sú pečeň

- Žĺtky

- Ovocie a zelenina: mrkva, kukurica, hrozienka, banány, papája, mango, väčšina ovocných a zeleninových štiav

- Chlieb, ryža, bagety

- Zemiaky, plnotučné mlieko

- Tučné mäso

- Káva s kofeínom

- Alkohol

- Diétne nealkoholické nápoje

Základné pravidlá stravovania zónovej diéty

- jedzte 3 jedlá denne, v ktorých je dodržaný pomer sacharidov k bielkovinám a tukom 40:30:30

- neostávajte viac ako 5 hodín bez jedla

- pite viac ako 8 pohárov vody denne

- cvičte mierne každý deň

- denne relaxujte

Funkcie zónovej diéty

Vedecké pozadie zónovej diéty nie je jednoduché a bez potrebného vzdelania z oblasti biochémie. Zjednodušene je zónová diéta založená na princípe zvyšovania a znižovania hladiny cukru v krvi. Ak je hladina glukózy v krvi udržovaná na nízkej úrovni (čo dosiahnete konzumáciou potravín s nízkym glykemickým indexom), tuk sa spaľuje na energiu.

Sacharidy, najmä tie s vysokým glykemickým indexom (chlieb, obilniny, sladkosti) spôsobia, že pankreas uvoľní veľa inzulínu, čo spôsobuje, že telo ukladá prebytočné látky vo forme tuku. Na druhej strane stoja proteíny, ktoré urýchľujú spaľovanie.

Zónová diéta ovplyvňuje správne fungovanie imunitného systému a kardiovaskulárneho systému.

Výhody zónovej diéty

- úbytok hmotnosti o 0,6 – 0,7 kg týždenne

- trvalé chudnutie

- zlepšenie psychickej a fyzickej výkonnosti

- prevencia chorôb kardiovaskulárneho systému

- zlepšenie imunitného systému

- nie je potrebné počítať kalórie

- odstraňuje prejavy starnutia

Nevýhody zónovej diéty

- náročné dodržiavanie v reštauráciách

- nevhodná pre ľudí zo zníženou funkciou obličiek

- pri dlhodobom stravovaní hrozí nedostatok vlákniny a vitamínu B

Akúkoľvek úpravu jedálnička a diétu konzultujte so svojim lekárom alebo dietológom.

Ak máte skúsenosti zo zónovou diétou, podeľte sa s nami v diskusii pod článkom. Ďakujeme.

Foto © Artem Furman – Fotolia.com

Prečítajte si viac: Losangeleská diéta




Diskusia k článku Zónová diéta

komentárov

Powered by Facebook Comments

Podobné články


Diskusia k článku Zónová diéta