Chudnutie so zeleninou
Je veľmi dobre známe, že zelenina obsahuje veľa vitamínov, minerálov, vlákniny a ďalších látok, ktoré sú dôležité pre zdravie. Ale vedeli ste, že keď budete jesť zeleninu, môže to byť zdravý spôsob ako stratiť niekoľko kilogramov alebo udržať si svoju váhu?
Existujú dva druhy zeleniny: škrobnaté a neškrobnaté. Oba typy sú súčasťou správnej diéty. Neškrobová zelenina môže byť konzumovaná vo veľkom množstve, zatiaľ čo škrobnatú zeleninu treba jesť len v obmedzenom množstve, pretože obsahujú viac cukru.
Medzi škrobovú zeleninu patrí: kukurica, hrášok, banány, zemiaky a sladké zemiaky. Do neškrobovej zeleniny patrí všetka ostatná zelenina vrátane: artičoky, špargľa, repa, brokolica, mrkva, karfiol, uhorky, baklažán, pór, šampiňóny, cibuľa, paprika, šalát, špenát, zelené paradajky a cuketa.
Zelenina s nízkym obsahom kalórií
Nižšie uvedené zeleniny môžete jesť v neobmedzenom množstve. Obsahujú minimálne množstvo kalórií a väčšina z nich má vysokú nutričnú hodnotu:
- mrkva
- uhorky
- reďkovky
- čerstvé zelené fazuľky
- zeler
- karfiol
- kapusta
- cherry paradajky
- huby
- šalát
Zeleninová diéta nie je však len o konzumácii zeleniny. Počas zeleninovej diéty treba konzumovať aj ovocie, strukoviny, obilniny, orechy a semená a kvalitné netučné mäso. A tým, že budete jednotlivé potraviny vhodne kombinovať, začnete pravidelne cvičiť, ručička na váhe vám za pár týždňov zaručene ukáže, že ste schudli.
Väčšina rastlinných potravín je nízkokalorických, nízkotučných a veľmi sýtych. Jedzte ich preto radšej v surovom stave.
Foto © Subbotina Anna - Fotolia.com
Diskusia k článku Zeleninová diéta
Powered by Facebook Comments