Pôvod ryžovej diéty
Program chudnutia s názvom ryžová diéta vyvinul v roku 1939 výskumník Walter Kempner. Ryžová diéta bola založená na pozorovaniach doktora Kempnera, ktorý prišiel k záveru, že ľudia na celom svete, ktorí konzumujú ryžu ako hlavný zdroj potravy, majú menšie problémy s obezitou, hypertenziou, srdcovými chorobami a diabetes.
Autormi knihy Ryžová diéta ako riešenie (Rice Diet Solution) sú Kitty a Robert Rosati. Kitty Rosati je diétna sestra, a Robert Rosati je profesorom na Duke University a riaditeľom Rice Diet kliniky v Durhame. Kniha prispôsobuje program ryžovej diéty k podmienkam programu chudnutia, ktoré sú praktizované na Duke University, ako aj v domácich podmienkach.
Čo je ryžová diéta?
Ryžová diéta patrí medzi redukčné diéty. Základom princípu chudnutia pomocou ryže je skutočnosti, že ryža pohlcuje všetky soli a škodliviny, ktoré sa nachádzajú v ľudskom organizme. Ryža je tak vhodná nielen na chudnutie, ale aj na celkovú detoxikáciu organizmu. Detoxikácia prostredníctvom ryže by mala trvať aspoň 2 týždne. Telo sa počas tejto doby zbaví veľkého množstva toxínov. Detoxikačný proces pri ryžovej diéte sa odporúča doplniť o vitamíny a minerály.
Stravovanie a povolené potraviny pri ryžovej diéte
Stravovanie pri ryžovej diéte spočíva v stravovacom režime s vysokým zastúpením komplexných sacharidov, nízkym obsahom tuku, a jednoduchých cukrov. Tie neposkytujú dostatok živín pre ľudský organizmus ako bielkoviny, vitamíny a minerálne látky.
Ryžová diéta pozostáva zo štyroch 9-dňových fáz. Prvú fázu tvoria jedlá z ryže po 3 porcie uvarenej bez soli a tuku. V druhej fáze sa ryža obohacuje o tepelné upravenú zeleninu. Pre dochutenie môžeme do ryžových pokrmov pridať aj trošku morskej soli. Tretiu fázu tvoria pridané strukoviny, pričom posledných 9 dní diéty sa môže konzumovať aj surová alebo kvasená zelenina. Ako vhodné nápoje pri ryžovej diéte sú preferované iba voda a čaje.
Zakázané potraviny pri ryžovej diéte
Zakázané suroviny tvoria údeniny, polotovary, hotové jedlá, mlieko, mäso, vajcia, ovocie, zemiaky a iné obilniny ako ryža.
Chudnutie je pri tejto diéte reálne a rýchle, no za počiatočný pokles hmotnosti môže úbytok tekutín z organizmu. Extrémnym znížením energetického príjmu sa zníži i tuk, ale pre nízky obsah bielkovín aj svalová hmota.
Aké sú riziká ryžovej diéty?
Táto prísna redukčná diéta prináša so sebou aj riziká a neodporúča sa dodržiavať dlhšie obdobie. Vďaka nedostatočnému príjmu živín sa môžu dostaviť príznaky ako slabosť, únava, bolesti hlavy a kolapsové stavy. Ďalšou nevýhodou je časté predčasné ukončenie diéty. Pod tento faktor sa podpisuje fakt konzumovania jedál, ktoré sú hlavne príliš nie chutné a málo slané. Po ukončení diéty väčšinou nastáva opätovný nárast hmotnosti resp. jojo efekt.
Pre koho je ryžová diéta vhodná?
Ryžová diéta je vhodná pre ľudí, ktorí túžia rýchlo schudnúť, no nemali by zabúdať na fakt, že by túto diétu mali konzultovať so svojím lekárom. Diéta nie je vhodná najmä pre ľudí so zvýšenými stravovacími nárokmi (tehotné a dojčiace ženy, deti, dospievajúci alebo starší ľudia).
Táto redukčná diéta je pomerne nenáročná, nakoľko je lacná a príprava jedál je ľahká. Je to však striktná drastická redukčná diéta, ktorá väčšinou končí jojo efektom.
K samotnej diéte sa odporúča vynechanie kávy, cigariet a naopak otužovanie studenou vodou, meditácie a predchádzanie stresu.
Aké sú vaše skúsenosti s ryžovou diétou? Podeľte sa o ne v diskusii pod článkom a možno tak pomôžete ostatným, ďakujeme.
Foto © pavel siamionov – Fotolia.com
Diskusia k článku Ryžová diéta
Powered by Facebook Comments