Glykemický index

26 septembra, 2011 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  4717
diéta glykemický index

Glykémia, glukóza, inzulín a glykemický index

Určite ste už o glykemickom indexe počuli. V prvom rade si ale poďme vysvetliť pojmy ako glykémia, glukóza a inzulín, ktoré s glykemickým indexom úzko súvisia. Glykémia je hladina glukózy v krvi a glukóza je hroznový resp. krvný cukor. Tento monosacharid predstavuje zásobník energie v tele, ktorá je pripravená na "okamžité použitie". Ľudské telo sa snaží hladinu krvného cukru regulovať, a tak na zmeny krvného cukru reaguje tým, že pri jeho nedostatku vyvoláva pocit hladu, aby človek doplnil energetické zásoby. Naopak ak je energie prebytok, ukladá si ju organizmus do rezervy t.j. do tukových zásob.

S glykemickým indexom ale súvisí aj hladina inzulínu. Čo je teda ten inzulín? Inzulín je hormón produkovaný Langerhansovými ostrovčekmi podžalúdkovej žľazy - pankreasu. Inzulín umožňuje, aby sa glukóza z potravy dostala do vnútra bunky a tam bola premenená na energiu. Akonáhle vzrastie v krvi hladina glukózy, vzrastie aj hladina inzulínu. Inzulín má za úlohu uložiť cukor do buniek, aby sa mohol použiť, ako zdroj energie. Ak je energie dostatok, potom sa prebytočná glukóza z krvi odstráni a uloží sa vo forme tuku.

Glykemický index je číslo, ktoré vyjadruje postavenie potraviny na stupnici od 0 do 100 podľa toho, ako rýchlo sa vstrebáva cukor v potravine a ako rýchlo ovplyvňuje hladinu glukózy v krvi. Glykemický index je teda typ redukčnej diéty, ktorý ponúka chudnutie na základe pomalého uvoľnovania sacharidov a poskytovania pocitu sýtosti z potravín s nízkym obsahom Glykemického indexu GI zabraňujúcemu hladu.

Vznik tejto redukčnej diéty sa datuje do 80. rokov minulého storočia na Torontskej univerzite s Dr. Davidom Jenkinsom pri pozorovaní rýchlosti premeny potravy na glukúzu, ktorý slúži ako zdroj telesnej energie. Potraviny tvorili väčšinou celozrnné alebo zmiešané obylniny, strukoviny, nízkotučné mliečne produkty a niektoré druhy ovocia a zeleniny.

Rozdelenie potravín podľa glykemického indexu

Podľa glykemického indexu sa potraviny delia na potraviny

    • s nízkym glykemickým indexom (< 55)
    • so stredným glykemickým indexom (56 – 69)
    • s vysokým glykemickým indexom (> 70)

Glykemický index a stravovanie

Stravovanie pri diéte s názvom glykemický index je postavené na potravinách, ktoré uvoľňujú cukor do krvného obehu pomaly a sú stabilným zdrojom energie. Podstatou tejto redukčnej diéty je to, že potraviny obsahujúce vysoký GI spôsobujú rýchly návrat hladu. Základ diéty je tvorený potravinami s nízkym obsahom GI, nakoľko trávenie takýchto potravín trvá dlhšie a poskytnú tak organizmu pocit sýtosti na dlhší čas. Ak chcete chudnúť, nemali by ste konzumovať rafinované, sladené potraviny. Ich prítomnosť v organizme prudko zvýši hladinu krvi a núti pankreas tvoriť inzulín a po pominutí energie nastane hlad. Zvýšenú glukózu si telo uloží vo forme tukových zásob. Základným princípom schudnutia pri glykemickom indexe je udržiavanie nízkej hladiny inzulínu. V diéte sa môžeme stretnúť s pravidlami a deleniami potravín na vysoký, stredný a nízky GI pričom sa za nízky GI považuje hodnota 55 alebo menej. V iných obmenách sa môžeme stretnúť pri pláne ako schudnúť delením potravín do troch farebných kategórií červenej (treba sa vyhýbať), žltej (príležitostnej) a zelenej (povolenej) hodnote potravín.

Zakázané a povolené jedlá

Medzi zakázané jedlá sa radia pri diéte niektoré druhy mäsa a hydiny, niektoré druhy zeleniny, niektoré potraviny obsahujúce škrob a pečené jedlá, plnotučné mlieko, alkohol, sladkosti a cukríky.

Pre koho je glykemický index určený

Diéta Glykemický index je hlavne ideálne pre diabetikov vďaka nízkej hladine glukózy a inzulínu. Pomáha znižovať riziko srdcových chorôb, cievnych mozgových príhod, cukrovky 2. typu či rakoviny hrubého čreva a prostaty.

Diéta pri dostatočnom množstve informácií by mohla byť správnym riešením pre zdravie, stravovanie a zdravý životný štýl. Odporúčame Vám so sebou nosiť tabuľku s hodnotami GI, aby ste sa naučili rozpoznávať potraviny s nízkym obsahom GI. Výhodou tejto diéty je dostupnosť, nakoľko potraviny nájdete v bežných potravinách.

Foto © viperagp – Fotolia.com

Prečítajte si viac: Atkinsova diéta




Diskusia k článku Glykemický index

komentárov

Powered by Facebook Comments

Podobné články


Diskusia k článku Glykemický index