Definícia Atkinsovej diéty
Atkinsova diéta je pomenovaná po doktorovi Robertovi Atkinsovi, ktorý je jej zakladateľom a tiež autorom myšlienky celého chudnutia. Paradoxne sám bol dokonca života obézny a vážil takmer 120 kilogramov.
Atkinsonova diéta je založená na princípe obmedzenia sacharidov a na zvýšenom príjme bielkovín a tuku spolu s vitamínovými doplnkami.
Je jednou z najpopulárnejších najmä v Spojených štátoch. Postupne sa menila na nízkosacharidovú diétu a životný štýl. Atkinsonovou diétou sa riadi mnoho reštaurácií po celom svete.
Pôvod Atkinsovej diéty
Prvýkrát predstavil doktor Atkins svoj diétny program v roku 1972. Keďže ako kardiológ mal jasnú predstavu o tom, čo s ľudským zdravím dokáže spraviť hromadenie tuku v organizme, od začiatku mal jasnú predstavu o tom, ako bude diéta zložená a na akých princípoch bude fungovať.
Hlavné obmedzenie je odstránenie sacharidov z jedálnička, čo vedie k regulácií hmotnosti a k zlepšeniu zdravotného stavu.
Popis Atkinsovej diéty
Počas dodržiavania diéty sa odporúča dodržiavať pitný režim a vypiť aspoň 8 pohárov vody denne. Je to potrebné najmä preto, aby sa zabránilo dehydratácii a zápche. Denný príjem vitamínov a minerálov by mal zabezpečiť multivitamínový doplnok vo forme tabliet. Dôležitá je aj primeraná telesná aktivita.
Atkinsova diéta sa skladá zo štyroch fáz, ktorých absolvovaním by si mali chudnúci udržať váhový úbytok.
Fázy Atkinsovej diéty
1. Fáza Atkinsovej diéty – Indukcia
Úvodná fáza je dôležitá, pretože náhly pokles príjmu cukru a sacharidov by u mnohých ľudí mohol spôsobiť únavu a poruchy imunitného systému. Počas tejto fázy možno vidieť prvé úbytky hmotnosti, vďaka zvýšenému spaľovaniu tukov najmä vďaka zloženiu stravy. Táto fáza je zároveň najviac obmedzujúca. Povolených je len toľko sacharidov, koľko sa rovná trom pohárom šalátu alebo inej neškrobovej zeleniny. Naopak bielkovín si môžete dopriať koľko chcete. Obmedzené nie je ani množstvo zdravých tukov (teda rastlinné oleje a oleje zo semien). Vyhýbať sa treba sóji a sójovému oleju.
Potraviny s vysokým obsahom tuku ako majonéza, kyslá smotana, guacamole a maslo sú povolené v akomkoľvek množstve. Prísun týchto potravín, chuťovo plných a rozmanitých, pomáha pri dodržiavaní zásad diéty a pomáha odolávať pokušeniam.
Prvá fáza je dôležitá na privyknutie si na nízky príjem sacharidov. 1. fázu sa odporúča dodržiavať aspoň dva týždne.
2. Fáza Atkinsovej diéty – Fáza chudnutia a spaľovania tuku
Druhá fáza prináša pomalšie, ale za to plynulejšie chudnutie. Do svojho jedálnička môžete pridať potraviny bohaté na vlákninu. To znamená, že môžete opäť siahnuť po ovocí a zelenine a celozrnných výrobkoch. Stále sa však vyhýbajte rafinovanému cukru v akejkoľvek forme. Povolené množstvo cukru je 25 gramov za deň. Siahnuť môžete už aj po orechoch a semenách. Zo zeleniny a ovocia si vyberajte také, ktoré má nízky obsah sacharidov – šalát, zeler, mangold, klíčky, kel a petržlen. V tejto fáze je dôležité svoj jedálniček vopred plánovať, aby ste zabránili impulzívnemu nakupovaniu a následnému neuváženému jedeniu.
V tejto fáze by ste mali zotrvať, kým nie ste od svojej ideálnej váhy vzdialený na 3 až 6 kíl.
3. Fáza Atkinsovej diéty – Udržiavanie
V tejto fáze by ste mali byť už zžití s pravidlami diétneho programu. Jej dĺžku si určujete sami, kým nedosiahnete svoju ideálnu hmotnosť a najmä, dokážete si ju aj mesiac udržať. Vtedy si určíte svoju dennú dávku sacharidov. Postupne zvyšujete dávku sacharidov o 10 gramov týždenne, až pokým nenastane váhový rozdiel. Táto sacharidová hladina by mala byť udržiavaná celý život, aby nenastal jojo efekt. Asi 10 gramov sacharidov obsahuje ? mrkvy, polovica tekvice, 1 grep a porcia zemiakov. Vhodné sú aj strukoviny a ovocie.
4. Fáza Atkinsovej diéty – Celoživotné udržiavanie
Táto fáza prichádza, keď sa dostanete na ideálnu hmotnosť. Dospelý človek je schopný konzumovať približne 90 až 120 gramov sacharidov denne v závislosti od pohlavia a telesnej aktivity. Kľúčom na určenie správnej hladiny sacharidov je nenechať hmotnosť kolísať o viac ako 1,5 až 2,5 kilogramu.
Funkcia Atkinsovej diéty
Od začiatku tu bola predstava, že tradičný model chudnutia a hladovania treba odstrániť a nahradiť ju programom, v ktorom by zostala zachovaná myšlienka plnohodnotného zloženia stravy, ktorá eliminuje len škodliviny a prospešné látky. Avšak diéta prináša aj úbytok na váhe a zlepšenie zdravotného stavu, vďaka eliminácii sacharidov z jedálnička.
Výhody Atkinsovej diéty
Výhodou programu je akési vžité správanie sa počas dodržiavania princípov. Ide napríklad o plánovanie a nakupovanie vopred. Potraviny sa odporúča nakupovať priamo od výrobcov. Podľa odborníkov je tento štýl stravovania ešte stále v rozpore s pravidlami zdravého životného štýlu. Ukázalo sa tiež, že tí, čo diétu absolvovali si len veľmi ťažko udržal diétne návyky na dlhšiu dobu.
Nevýhody Atkinsovej diéty
Najväčšou nevýhodou môže byť prudká zmena kondície a nálad, ktorú spôsobuje pokles hladiny sacharidov v krvi. Ako nežiaduce účinky sa ukázali aj rôzne zdravotné komplikácie ako hnačka, zápcha, bolesti kĺbov, zápach z úst, zhoršené akné, bolesti hlavy a nakoniec únava. Vedci varujú, že vylúčenie akejkoľvek zložky stravy, môže nepriaznivo vplývať na ľudí s chronickými ochoreniami či oslabenou imunitou.
Najhrozivejším vedľajším účinkom však môže byť ketoacidóza. Ide o proces nahromadenia vedľajších produktov v procese štiepenia tukov. Má za následok poškodenie buniek, náchylnosť na ťažké ochorenia či dokonca smrť. Vysoká konzumácia tukov môže viesť k zvýšeniu hladiny cholesterolu a srdcových chorôb. Pri nízkom príjme sacharidov nie je dostatočne zásobený mozog a svaly.
Výskum
Dlhodobé štúdie preukázali, že tí, ktorí Atkinsonov program absolvovali, majú väčšiu šancu schudnúť, ako tí, ktorí držia nízkotučné diéty. Svoju váhu však vo väčšine prípadov, dokázal chudnúci udržať nanajvýš polroka. Niektorí vedci varujú pred zvýšeným rizikom vzniku kardiovaskulárnych chorôb.
Máte skúsenosti s Atkinsovou diétou? Podeľte sa o svoje skúsenosti v diskusii pod článkom. Ďakujeme.
Foto © Aleksandar Todorovic - Fotolia.com
Diskusia k článku Atkinsova diéta
Powered by Facebook Comments