Šetriaca diéta je najčastejšie využívaná diéta, ktorá sa dodržiava pri chorobách tráviaceho systému, ktoré si vyžadujú zmeny v jedálničku. Výber potravín pri šetriacej diéte má ľahko šetriaci charakter, je ľahko stráviteľná a možno ju podávať dlhodobo.
Šetriaca diéta je vhodná pri funkčných poruchách žalúdka, po operáciách žalúdka, pri prekyslení žalúdka, dvanástnikovom vrede, pri chronických ochoreniach žlčníka a pankreasu v pokojnom období a pri ďalších ochoreniach.
Šetriaca diéta a povolené potraviny
Polievky – Zahusťujeme ich nasucho opraženou múkou alebo zátrepkou. Do hotového jedla pridávame čerstvé maslo alebo olej.
Tuky – maslo, olej Hera, Juno
Mäso – má byť z mladších zvierat, nie mastné, odležané, správne opracované. Vhodné je chudé teľacie, hovädzie, bravčové i jahňacie mäso, kurča, holub, morka, králik, nerastné sladkovodné ryby a filé. Z údenín môžeme využiť hydinovú šunku, jemné salámy, jemné alebo hydinové párky.
Príkrmy, omáčky, prívarky – omáčky zahusťujeme nasucho opraženou múkou alebo zátrepkou, zjemňujeme ich smotanou alebo žĺtkom. Maslo pridávame do hotovej omáčky.
Prílohy – zemiaky v rozličnej úprave (okrem vyprážaných), cestoviny, knedle, halušky.
Zelenina – mladá zelenina, môže sa použiť aj sterilizovaná, mrazená, sušená. Upravujeme ju varením, dusením, podávame ako prívarok alebo ako šalát (hlávkový, mrkvový, cviklový, zelerový s jablkami). Šaláty okysľujeme jemným nálevom z octu, citróna alebo kyseliny citrónovej.
Ovocie – zrelé jablká, čerešne, višne, slivky, marhule, broskyne, pomaranče, grapefruity, banány, ringloty – čerstvé alebo kompóty.
Bezmäsité jedlá alebo múčniky – vhodné sú nákypy, pudingy, rezance s tvarohom, strúhankou či krupicou, žemľovka, kaša krupičná, ryžová, z ovsených vločiek. Z múčnikov odporúčame opaľované cestá, piškótové cestá, keksy, piškóty a pod.
Koreniny – petržlenová vňať, pažítka, bobkový list, majorán, sladká červená paprika,
v menšom množstve i rasca, kôpor, vývar zo sušených húb, celá cibuľa či vegeta.
Šetriaca diéta a zakázané potraviny
Mäso – mastné mäsá, údeniny (okrem šunky, diétnych párkov a hydinovej či jemnej salámy), srnec, zajac, bažant, mastné a kyslé ryby, sardinky, očká, údená slanina, škvarky, klobásy, trvanlivé salámy, vyprážané mäsá.
Zelenina – kel, kapusta, zelená paprika, kyslá kapusta, uhorky, cesnak, reďkovka, čalamáda, strukoviny.
Ovocie – egreše, ríbezle, černice, rebarbora, datle, figy, orechy, mak.
Múčniky – čerstvé kysnuté cestá, linecké cesto, lístkové cesto, vyprážané múčniky.
Koreniny – dráždivé koreniace zmesi, čierne korenie, štipľavá paprika.
Nápoje – alkoholické nápoje, veľmi horúce a veľmi chladné nápoje, čierna káva, mrazené krémy, zmrzlina.
Foto © JackF - Fotolia.com
Diskusia k článku Šetriaca diéta
Powered by Facebook Comments