Pečeňová diéta je určená pre ľudí, ktorí majú problémy s pečeňou a jej fungovaním. Počet pečeňových ochorení poslednými rokmi rapídne stúpa, čo má za následok viacero faktorov. A to napríklad nadmerný príjem alkoholu, diabetes mellitus, nesprávna životospráva, infekčné ochorenia a užívanie niektorých liekov, ktoré poškodzujú pečeň.
Pečeňová diéta a jedálny lístok
obilniny – vhodné sú najmä cestoviny a ryža, možno však podávať všetky múčne a obilninové výrobky
zelenina, ovocie – ovocie a zelenina sa podáva každý deň, musia byť čerstvé v primeranej kvality
strukoviny – strukoviny podávame podľa znášanlivosti, niekedy sa môže vyskytnúť nadmerné nafukovanie
tuky – tuky sa podávajú vo forme čerstvého masla a kvalitných rastlinných olejov, keď sa tuk zahrieva pri tepeľnej úprave, treba dbať na to, aby sa neprepaľoval
nápoje – z nápojov sú povolené všetky vody, vhodné sú ovocné šťavy a slabý čaj, zakázaný je akýkoľvek alkohol a alkoholické nápoje
technologická úprava – dôležitou súčasťou diétnej liečby je správna úprava pokrmov, doporučuje sa hlavne dusenie a varenie
Foto © nikesidoroff – Fotolia.com
Diskusia k článku Pečeňová diéta
Powered by Facebook Comments