Pečeňová diéta

21 decembra, 2011 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  30581
pečeňová diéta

Pečeňová diéta je určená pre ľudí, ktorí majú problémy s pečeňou a jej fungovaním. Počet pečeňových ochorení poslednými rokmi rapídne stúpa, čo má za následok viacero faktorov. A to napríklad nadmerný príjem alkoholu, diabetes mellitus, nesprávna životospráva, infekčné ochorenia a užívanie niektorých liekov, ktoré poškodzujú pečeň.

Pečeňová diéta a jedálny lístok

obilniny – vhodné sú najmä cestoviny a ryža, možno však podávať všetky múčne a obilninové výrobky

zelenina, ovocie – ovocie a zelenina sa podáva každý deň, musia byť čerstvé v primeranej kvality

strukoviny – strukoviny podávame podľa znášanlivosti, niekedy sa môže vyskytnúť nadmerné nafukovanie

tuky – tuky sa podávajú vo forme čerstvého masla a kvalitných rastlinných olejov, keď sa tuk zahrieva pri tepeľnej úprave, treba dbať na to, aby sa neprepaľoval

nápoje – z nápojov sú povolené všetky vody, vhodné sú ovocné šťavy a slabý čaj, zakázaný je akýkoľvek alkoholalkoholické nápoje

technologická úprava – dôležitou súčasťou diétnej liečby je správna úprava pokrmov, doporučuje sa hlavne dusenie a varenie

Foto © nikesidoroff – Fotolia.com

Prečítajte si viac: Diéta šetriaca žalúdok




Diskusia k článku Pečeňová diéta

komentárov

Powered by Facebook Comments

Podobné články


Diskusia k článku Pečeňová diéta