Nízkocholesterolová diéta je určená pre ľudí, ktorí trpia hyperlipoptroteinémiou, pre zdravých ľudí, ktorí majú pozitívnu anamnézu pre aterosklerózu, ľuďom s komplikáciami aterosklerózy, ľuďom so sedavým spôsobom života a pre ľudí, ktorí majú odchýlky lipidového metabolizmu, ako súčasť primárnej prevencie aterosklerózy. Nízkocholesterolová diéta sa môže uplatniť aj diabetikov, treba však dbať na príjem sacharidov. Taktiež je vhodná pre ľudí, ktorí trpia nadváhou, nakoľko má obmedzené tuky a energetický príjem.
Nízkocholesterolová diéta je charakteristická tým, že sa významne zníži prívod cholesterolu v potrave. Ďalšou dôležitou súčasťou nízkocholesterolovej diéty je, že sa zvýši príjem polyénových mastných kyselín nad saturovanými. Treba však dbať na to, aby sa celkový tuk v potrave nezvýšil.
Celkový energetický príjem v nízkocholesterolovej diéte predstavuje 1760 kcal, t.j. 7400 kJ. Z toho predstavujú tuky 55g (30,5%), sacharidy 150g (52%), bielkoviny 75g (17,5%). Množstvo prijatého vitamínu C je 90 mg a množstvo prijatého cholesterolu pod 300 mg.
Pri nízkocholesterolovej diéte uprednostňujeme varenie, grilovanie, dusenie, opekanie na sucho, pečene v mikrovlnnej rúre alebo nasucho.
Foto © Marco Mayer - Fotolia.com
Diskusia k článku Nízkocholesterolová diéta
Powered by Facebook Comments