Liečebná diéta sa zavádza pri rôznych ochoreniach, ktoré môžu, ale aj nemusia byť spôsobené príjmom potravy.
Každá liečebná diéta sa musí dodržiavať, nakoľko chorý človek je oveľa citlivejší na zložky potravín, ktoré mu nevyhovujú, viac než zdravý človek. Chorý človek dodržiavajúci liečebnú diétu sa musí prispôsobiť danej diéte na základe svojho zdravotného stavu, druhu a štádia ochorenia. Úprava stravy u chorého človeka má obrovský vplyv na vznik a priebeh ochorení, preto má výživa obrovský význam nielen výživný ale aj liečebný.
Liečebný účinok diéty sa dosahuje tým, že sa zníži alebo zvýši energetická hodnota, zaradí sa alebo sa vynechá niektorá nežiaduca požívatina, upraví sa mechanická a termická úprava prípravy pokrmov, zamení sa trojpomer základných živín (cukry, tuky, bielkoviny).
Hlavným cieľom liečebnej diéty je vylúčiť, prípadne obmedziť zložky potravy, ktoré nepriaznivo pôsobia na zdravie človeka (cholesterol, soľ, bielkoviny), zabezpečiť vhodnú biologickú a energetickú hodnotu potravín, pokrmy pripravovať vhodným spôsobom, v optimálnom množstve a z vhodných surovín a hlavne zabezpečiť pravidelné podávanie jedál v danom čase počas dňa.
K najznámejším liečebným diétam patrí žlčníková diéta, diéta na srdce, alebo diéta pri hypertenzii. Ďalšie liečebné diéty môžete nájsť v zozname liečebných diét.
Diskusia k článku Liečebná diéta (podporujúca zdravie)
Powered by Facebook Comments