Diéta pri osteoporóze

15 apríla, 2012 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  3854
diéta pri osteoporóze

Osteoporóza

Osteoporóza je ochorenie kostí, ktoré postihuje hlavne ženy po menopauze v dôsledku zníženia produkcie hormónov estrogénov. Estrogény sú hormóny, ktoré sa zúčasťňujú na vstrebávaní vápnika z prijatej potravy. Pri osteoporóze sú kosti menej pevné, postupne rednú, ľahšie sa lámu a strácajú pružnosť.

Vhodné potraviny pri osteoporóze

  • sója a výrobky zo sóje, ktoré sú bohaté na fytoestrogény
  • kel, brokolica, špenát a kapusta sú vhodné pri liečbe osteoporózy
  • mak obsahuje najviac vápnika zo všetkých zdrojov
  • morské riasy majú taktiež vysoký obsah vápnika
  • mandle, orechy a semená je vhodné konzumovať každý deň
  • figy majú priaznivý pomer fosforu a vápnika
  • maliny, čerešne, černice a čučoriedky môžu byť pri pravidelnej konzumácii veľmi účinné pri prevencii osteoporózy

Vitamíny, minerálne látky a osteoporóza

Niektoré vitamíny a minerálne látky sú dôležité pri prevencii osteoporózy. Veľmi dôležitým vitamínom je vitamín D, ktorý vzniká v koži pôsobením ultrafialových lúčov zo slnka. Vitamín C a bioflavonoidy pomáhajú lepšiemu vstrebávaniu vápnika.

Minerálne látky dôležité na stavbu kostí sú vápnik, fluór, horčík a bór.

Omega-3 mastné kyseliny znižujú vylučovanie vápnika.

Životný štýl a osteoporóza

  • znížte príjem živočíšnych bielkovín
  • vyhýbajte sa nebezpečným potravinám ako sú nápoje obsahujúce kofeín a alkoholické nápoje, potraviny obsahujúce rafinovaný cukor a potraviny s vysokým obsahom solí. Tieto potraviny spôsobujú vyplavovanie vápnika z kostí.
  • pravidelne cvičte, pravidelným cvičením si posilníte kostru
  • ak máte nadváhu, schudnite, aby sa znížila záťaž na slabnúce kosti
Prečítajte si viac: Diéta pri nízkom krvnom tlaku




Diskusia k článku Diéta pri osteoporóze

komentárov

Powered by Facebook Comments

Podobné články


Diskusia k článku Diéta pri osteoporóze