Osteoporóza
Osteoporóza je ochorenie kostí, ktoré postihuje hlavne ženy po menopauze v dôsledku zníženia produkcie hormónov estrogénov. Estrogény sú hormóny, ktoré sa zúčasťňujú na vstrebávaní vápnika z prijatej potravy. Pri osteoporóze sú kosti menej pevné, postupne rednú, ľahšie sa lámu a strácajú pružnosť.
Vhodné potraviny pri osteoporóze
- sója a výrobky zo sóje, ktoré sú bohaté na fytoestrogény
- kel, brokolica, špenát a kapusta sú vhodné pri liečbe osteoporózy
- mak obsahuje najviac vápnika zo všetkých zdrojov
- morské riasy majú taktiež vysoký obsah vápnika
- mandle, orechy a semená je vhodné konzumovať každý deň
- figy majú priaznivý pomer fosforu a vápnika
- maliny, čerešne, černice a čučoriedky môžu byť pri pravidelnej konzumácii veľmi účinné pri prevencii osteoporózy
Vitamíny, minerálne látky a osteoporóza
Niektoré vitamíny a minerálne látky sú dôležité pri prevencii osteoporózy. Veľmi dôležitým vitamínom je vitamín D, ktorý vzniká v koži pôsobením ultrafialových lúčov zo slnka. Vitamín C a bioflavonoidy pomáhajú lepšiemu vstrebávaniu vápnika.
Minerálne látky dôležité na stavbu kostí sú vápnik, fluór, horčík a bór.
Omega-3 mastné kyseliny znižujú vylučovanie vápnika.
Životný štýl a osteoporóza
- znížte príjem živočíšnych bielkovín
- vyhýbajte sa nebezpečným potravinám ako sú nápoje obsahujúce kofeín a alkoholické nápoje, potraviny obsahujúce rafinovaný cukor a potraviny s vysokým obsahom solí. Tieto potraviny spôsobujú vyplavovanie vápnika z kostí.
- pravidelne cvičte, pravidelným cvičením si posilníte kostru
- ak máte nadváhu, schudnite, aby sa znížila záťaž na slabnúce kosti
Prečítajte si viac: Diéta pri nízkom krvnom tlaku
Diskusia k článku Diéta pri osteoporóze
Powered by Facebook Comments