Diabetes mellitus alebo cukrovka je chronické ochorenie, ktoré je trvalé a pri ktorom sa zvyšuje hladinu krvného cukru. Pri cukrovke je dôležité dodržiavať vhodnú diétu, nakoľko pri neliečenej alebo nedostatočne liečenej cukrovke vznikajú komplikácie, ktoré môžu závažne ovplyvniť život pacienta. Cukrovka je charakteristická chronickou hyperglukémiou, ktorá vzniká v dôsledku účinku inzulínu, defektu sekrécie inzulínu alebo oboch prípadov súčasne.
Prečítajte si, ako by mal vyzerať jedálniček cukrovkára.
Diabetes mellitus 1. typu
Cukrovka 1. typu sa vyskytuje v mladších vekových skupinách, vzniká v dôsledku úrazu, infekcie alebo genetickej predispozície. Tento typ cukrovky je charakteristický tým, že je v tele absolútny nedostatok inzulínu. Cukrovka 1. typu sa nazýva aj cukrovka závislá na inzulíne, t.z. že je pri nej potrebné dodávať inzulín.
Diabetes mellitus 2. typu
Cukrovka 2. typu sa vyskytuje u ľudí po 30. roku života a neskoršie. Tento typ cukrovky je charakteristický tým, že sa naruší sekrécia inzulínu a zníži sa senzitivita tkanív (svaly, tukové tkanivo a pečeň).
Diéta pri cukrovke
Diéta pri cukrovke sa nerozlišuje od toho, či sa jedná o cukrovku 1. typu alebo o cukrovku 2. typu. V oboch prípadoch cukrovky má byť diéta založená na jej pestrosti, racionalite a mala by sa približovať strave zdravého jedinca.
Okrem úpravy stravy je veľmi dôležité upraviť aj telesnú hmotnosť a každý deň mať primeranú telesnú aktivitu.
Diéta pri cukrovke musí zabezpečovať dostatočný energetický príjem, správny podiel základných živín, dôležité je taktiež správne časové rozdelenie prijímania potravy a vyberať potraviny podľa ich vhodnosti.
Cieľom diabetickej diéty je udržiavať glykémiu a koncentráciu lipidov v normálnych hodnotách, zabraňovať výraznému zvyšovaniu glykémie a vyhýbať sa komplikáciám, ktoré môžu nastať pri diabete.
Foto © Gina Sanders - Fotolia.com
Diskusia k článku Diéta pri cukrovke
Powered by Facebook Comments