Hnačka
Hnačka nazývaná tiež diarrhea je charakterizovaná častou riedkou stolicou 4 a viac krát denne. Hnačka môže byť akútna alebo chronická.
Akútna hnačka
Akútna hnačka trvá približne 5-7 dní a vzniká pri infekčnom základe, pri alergii alebo intolerancii na potraviny, prípadne nastáva po aplikácii niektorých liekov.
Chronická hnačka
Chronická hnačka trvá viac ako 3 týždne. Pri chronickej hnačke sa môže vyskytnúť deficit vitamínov, minerálnych látok a živín.
Stravovanie pri hnačke
Ak trpíte hnačkou, jogurt je potravinou, ktorá už po stáročia pomáha ľuďom pri problémoch s hnačkou a pri obnove narušenej črevnej mikroflóry.
Ryžový odvar, ryža alebo ryžová kaša je taktiež účinný prostriedok pri hnačkách.
Výborný prírodný prostriedok proti hnačke je mrkva. Mrkvová šťava, tepelne upravená mrkva či mrkva nastrúhaná najemno má vysoký obsah látok,ktoré spomaľujú peristaltiku čriev a pomáhajú pri útlme bolestivých kŕčov sprevádzajúcich hnačku.
Ďalšou vynikajúcou potravinou pri hnačke je cesnak. Cesnak ničí mikroorganizmy. Podobné účinky má aj jablko. Jablko ničí baktérie, zabraňuje ich rozmnožovaniu a odstraňuje ich so stolicou.
Marhule, banány a čučoriedky sú najlepšími prírodnými prostriedkami pri liečbe hnačky.
Bylinkové čaje a liečba hnačky
Mätový a rumančekový čaj, minerálna voda
Pri hnačke je potrebné zvýšiť príjem tekutín. Hnačka môže spôsobiť dehydratáciu. Tekutinami je potrebné nahradiť stratené tekutiny napríklad bylinkovými čajmi. Taktiež je dobré piť pravidelne nesladené minerálne vody, aby sa nahradili vylúčené minerálne látky.
Úprava stravy pri hnačke
Pri hnačke sa treba vyhýbať nasledujúcim potravinám:
- údeniny, tučné mäso, oškvarky
- vnútornosti a slanina
- mlieko a mliečne výrobky
- strukoviny
- koreniny
- kofeín a alkohol
- cukrovinky
- obilniny a celozrnné výrobky
Foto © Sinisa Botas - Fotolia.com
Diskusia k článku Diéta pri chronickej hnačke
Powered by Facebook Comments