Artritída je všeobecný lekársky termín pre zápal kĺbu. Existujú viaceré typy artritíd a preto diéta pri artritíde nie je navrhnutá pri všetkých jej druhoch. Táto diéta je vhodná pri osteoartróze a reumatoidnej artritíde, ktoré sú najviac rozšírené formy artritídy.
Hlavné stratégie diéty pri artritíde sú zamerané na redukciu váhy pomocou vhodnej vyváženej stravy, zníženie záťaže na poškodené kĺby a na spomalenie progresie artrózy.
Artróza
Artróza je degeneratívne ochorenie, ktoré sa často objavuje pri zvyšujúcom sa veku človeka. Artróza spôsobuje stuhnutosť a bolesť v postihnutých kĺboch. Nadváha môže niekedy zhoršiť symptómy v dôsledku väčšieho zaťaženia kĺbov.
Reumatoidná artritída
Reumatoidná artritída je zápalové ochorenie, ktoré postihuje viacero kĺbov. Spoje v kĺboch často napučiavajú a spôsobujú bolesť.
Potraviny a živiny, ktoré zlepšujú stav artritídy
- tučné ryby - treska, treščia pečeň, tuniak, losos a sardinky
- vitamín C - obsiahnutý v mnohých potravinách (kiwi, broskyne, pomaranče)
- vitamín E - orechy a oriešky
- kurkuma a zázvor - významné protizápalové potraviny
Niektorí ľudia uvádzajú, že vegetariánska alebo vegánska strava im pomáha pri zmiernení príznakov.
Diéta pri artritíde a potraviny, ktoré môže zhoršiť stav artritídy
Diéta pri artritíde zakazuje konzumáciu nasledovných potravín:
- zelenina obsahujúca solanín (baklažán, zemiaky, paprika a paradajky)
- potraviny s vysokým obsahom nasýtených tukov (plnotučné mlieko a mliečne výrobky, tučné mäso, vyprážané potraviny)
Ako zistiť, ktoré potraviny vám zhoršujú stav artritídy
Jediný spôsob, ako zistiť, čo zhoršuje stav artritídy, je neustále sledovanie si svojho jedálnička. Zapisujte si, čo ste zjedli, aby ste vedeli, čo vám spôsobilo bolesť. Následne sa daným potravinám vyhnite. Treba si však takýto test spraviť 3 krát, aby ste sa uistili, že daná potravina vám robí naozaj problémy.
Existuje mnoho potravinových mýtov, ktoré hovoria, že dané potraviny znižujú bolesť. Avšak, boli vykonané štúdie, ktoré naznačujú, že niektoré potraviny môžu pomôcť pri znížení bolesti, zápalu a spomalení progresie spojenej s artritídou.
Niektorí ľudia hovoria, že im pri zmierňovaní bolesti pomáhajú mliečne výrobky, jablčný ocot alebo med. A naopak, že ich stav zhoršuje kyslé ovocie, ako sú citróny, grapefruity a pomaranče. Taktiež zelenina, akou sú zemiaky, papriky či baklažány.
Diéta pri artritíde
Existujú potraviny, ktoré pomáhajú znižovať bolesť a zápal spôsobené artritídou a dokonca, môžu pomôcť aj pri liečbe artritídy.
Nasledujúci zoznam potravín prispieva ku konzumácii zdravej a vyváženej stravy, ktorá pomôže pri problémoch s artritídou a taktiež pomôže znížiť riziko vzniku zdravotných komplikácií spojených s artritídou, ako sú osteoporóza, srdcové choroby či obezita.
Ak chcete znížiť riziko vzniku osteoporózy, mali by ste konzumovať potraviny bohaté na vápnik a vitamín D.
Vápnik nájdete v:
- mliečne výrobky (mlieko, syry a jogurty)
- orechy a semená
- ryby (sardinky, sleď)
Vitamín D nájdete v:
- slnečné svetlo je hlavným zdrojom vitamínu D
- tučné ryby
- potraviny obohatené o vitamín D (obilniny, margaríny)
Diéta pri artritíde odporúča konzumáciu potravín bohatých na omega-3 mastné kyseliny. Omega-3 mastné kyseliny majú protizápalové účinky, ktoré môžu znížiť bolesť spojenú so zápalom v kĺboch.
Omega-3 mastné kyseliny nájdete v:
- tučné ryby (sardinky, makrela, losos)
- orechy a semená (ľanové semienko)
- margaríny, obilniny a bio jogurtové nápoje
Je dokázané, že stredomorská strava je dobrá pre ľudí s artritídou. Táto strava obsahuje veľa ovocia a zeleniny, rýb, obilnín a strukovín a len malé množstvo červeného mäsa.
Ľudia s artritídou by sa mali vyhýbať paštétam, surovému mäsu a mäsu ako takému a taktiež nepasterizovaným mliečnym výrobkom.
Foto © JPC-PROD - Fotolia.com
Diskusia k článku Diéta pri artritíde (dna)
Powered by Facebook Comments