Je strava založená na konzumácií surovej rastlinnej stravy so živými enzýmami. Surová strava ako diéta zakladá svoju hlavnú podstatu na základnej myšlienke konzumácie surovej stravy z dôvodu, že len surová strava si zachováva neporušené, zdraviu prospešné enzýmy.
Výsledkom diéty sú rôzne fyziologické zmeny ako zvýšenie energie, chudnutie a úprava hmotnosti, spomaľuje proces starnutia, zlepšenie tráviaceho procesu, detoxikáciu organizmu a v neposlednom rade posilnenie imunitného systému. Aby sa uvolnili latentné enzýmy pri semenách, obilninách, orechoch a strukovinách, je potrebné, aby sa pred konzumáciou najskôr namočili. Samotná surová strava ako diéta nevylučuje aj v obmedzenom množstve pridávanie živočíšnych produktov alebo varených jedál do jedálneho lístka. Ale priaznivci tejto diéty zhodne tvrdia, že čím viac surovej stravy, tým výraznejšie sú účinky. Tieto surové jedlá sa dobre trávia a napomáhajú zlepšiť trávenie a zvýšiť príjem ovocia a zeleniny. Táto zdravá výživa so sebou následne prináša aj zvýšenie príjmu vlákniny, niektorých vitamínov a minerálov. Pri dodržiavaní striktnej surovej stravy je nutné ako doplnok stravy prijímať vitamín B 12 ako výživový doplnok. Nedostatočný môže byť aj príjem bielkovín a vápnika. Jedlá by sa mali tvoriť iba ovocie a zelenina ekologického pôvodu, nakoľko surová strava obsahuje aj najviac pesticídov, čo môže byť viac finančne náročné. Pred začatím tohto diétneho programu by ste sa mali poradiť najskôr so svojím lekárom.
Foto © Africa Studio – Fotolia.com
Diskusia k článku Surová strava
Powered by Facebook Comments