Táto diéta podporujúca zdravie a eleminujúca nežiadúce ochorenie ako alergiu sa zakladá na vylúčením aditív, čiže pridaných látok.
Čo je prídavna látka?
V našej krajine sa za prídavnu látku považujú látky, ktoré bežne samotne nekonzumujeme ako potravinu a nepoužíva sa bežne ako zložka potravy. Aditíva sa používajú z rôznych technologocikých dôvodov počas výrobe, spracovania, ošetrovania, balenia, prepravy alebo skladovanie potravín. Medzi najznámejšie aditíva patria soľ, bylinky a koreniny, cukor a ocot. Aditíva sa prídávajú do potravín aby zachovali konzistenciu, zlepšili alebo zachovali nutričnú hodnotu, zachovali chuťové vlastnosti a kvalitu, potlačili kvasenie alebo udržali kyslosť čiže zásaditosť a zvýraznili chuť alebo farbu samotnej potraviny.
Kedy sa diéta bez prídavných látok využíva?
Diéta bez prídavných látok sa v liečbe využíva na liečenie ochorení hyperaktivity aj s poruchou pozornosti /ADHD syndróm/. Vedecké dôkazy potvrdzujú využitie diét pri ochorení ako alergií alebo neznášanlivosti na konkrétne aditívum. Jedlá s označením bez prídavných látok su zdravé a boháte na živiny. Znižovanie príjmu energie a živín a obmedzovanie výberu potravín môže byť problémom tak isto ako aj samotná cena, ktorá si táto zdravá výživa vyžadaje.
Každý by sa mal najkôr pred použitím diéty poradiť so svojím lekárom alebo dietológom, obzvlášť to platí pre deti, dospievajúcich, tehotné a dojčiace ženy a starších ľudí.
Náročnosť, ktorá táto diéta prináša je v podobe dostupnosti, ktorú si budete musiet objednať v rôznych špecializovaných obchodoch a nemožnosť konzumácie zdravej stravy v reštaurácií.
Ak máte skúsenosti s diétou bez prídavných látok, podeľte sa o ne v diskusii pod článkom. Ďakujeme.
Foto © Africa Studio – Fotolia.com
Diskusia k článku Diéta bez prídavných látok
Powered by Facebook Comments