Bezlaktózová diéta

30 septembra, 2011 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  10273
bezlaktózová diéta

Laktózová intolerancia a jej liečba bezlaktózovou diétou

Ľudia s problémami trávením laktózy alebo s neznášanlivosťou resp. intoleranciou laktózy potrebujú špeciálny diétny program s názvom bezlaktózová diéta. Intolerancia laktózy je enzymatická porucha, pri ktorej chýba alebo nefunguje činnosť enzýmu laktáza, ktorý štiepi mliečny cukor laktózu na jednoduché cukry – glukózu a galaktózu. Človek sa s touto poruchou môže narodiť, alebo ju môže počas života získať.

Ak organizmus neprodukuje dostatočné množstvo laktázy, nerozloží mliečny cukor. To ma za následok zvýšenú plynatosť, nadúvanie, kyslo zapáchajúce hnačky, krčovité bolesti alebo nepríjemné nafúknutie brucha. Existuje viacero podôb týchto diét ale všetky sa zakladajú na dvoch princípoch buď znížia množstvo skonzumovanej laktózy, alebo rozložia mliečny cukor na glukózu a galaktózu ešte pred jeho konzumáciou.

Stravovanie pri bezlaktózovej diéte

Mlieko sa nahrádza výrobkami bez lakózy  alebo so zníženým obsahom laktózy. Jedlá vyrobené z fermentovaného mlieka ako zrejúce syry a jogurty sa môžu konzumovať. Laktázu ako doplnok výživy si môžete dokúpiť vo forme tabletky a užívať ju pred jedlom. Dietujúci nemusí zo svojej stravy úplne vylúčiť nefermentované výrobky, ale môže piť  malé množstvo mlieka spolu s jedlom, postupne začať s konzumáciou mliečnych výrobkov a pomaly zvyšovať ich množstvo tak isto aj zrejúce syry. Vhodné je ak strava zahŕňa aj bezlaktózové mlieko, mliečne výrobky a jogurty s probiotickými kultúrami. K bezpečným potravinám pri laktózovej intolerancii patria obilniny, pečivo, chlieb, ovocie, zelenina, polievky (samozrejme bez mlieka), strukoviny, tofu, mäso a orechy.

Príčiny vzniku laktózovej intolerancie

Hlavnou príčinou vzniku laktózovej intolerancie je absencia resp. nefunkčnosť enzýmu laktáza.

Vrodený deficit laktázy môže mať 2 typy:

  1. autozomálne recesívne ochorenie, pri ktorom úplne chýba v tenkom čreve laktáza
  2. ochorenie, pri ktorom človek laktázu má, ale je nefunkčná

Klinické prejavy sú u oboch typov deficitu laktázy rovnaké. Hneď po narodení po prvom požití mlieka dochádza k hnačke, zvracaniu, kolikovitým bolestiam brucha, dehydratácií a poškodeniu obličiek.

U nedonosených novorodencov vyplýva  intolerancia laktózy u nedonosených novorodencov z nezrelosti tráviaceho systému. Predčasne narodené deti dostávajú špeciálne upravené mliečne formule typu Nutrilon Low Lactose so zníženým obsahom laktózy.

Deficit laktázy u dospelých jedincov je najčastejším typom a postihuje každého šiesteho dospelého človeka. Dospelý človek má individuálnu redukovanú aktivitu laktázy, ktorá mu toleruje individuálne množstvo laktózy bez objavenia sa príznakov.

Prechodný deficit laktózy sa najčastejšie vyskytuje u dojčiat a batoliat a je známou komplikáciou akútnych hnačkových ochorení, po poškodení črevnej sliznice antibiotikami a chronickom zápale čriev (celiakia, ulcerózna kolitída). Prechodný deficit laktózy sa po určitom čase a správnej diéte upraví.

Vyšetrenie a diagnostika laktózovej intolerancie

Vyšetrenie laktózovej intolerancie sa vykonáva pomocou výdychového laktózo-tolerančného testu. Test je veľmi jednoduchý, nebolestivý a presný. Po vypití roztoku laktózy sa v pravidelnom čase meria koncentrácia vodíka vo vydychovanom vzduchu. V diagnostike laktózovej intolerancie sa využíva anamnéza s podrobným popisom príznakov, klinický stav pacienta, kožné testy a laboratórne vyšetrenie špecifických IgE protilátok proti bielkovine kravského mlieka. Dôkaz prítomnosti špecifických IgE protilátok nám pomôže odlíšiť alergiu od laktózovej intolerancie. Alternatívou sú orálne provokačné testy s podozrivou potravinou, prípadne dôkaz protilátok v stolici.

Laktózová intolerancia nie je alergia

Pri alergiách sa v ľudskom tele tvoria špecifické protilátky proti danému alergénu a pri laktózovej intolerancii sa žiadne špecifické protilátky proti laktóze netvoria. Existuje však alergia na mlieko, čo je reakcia imunitného systému na mliečnu bielkovinu a trpí ňou len malé percento ľudí. Ľudia alergickí na mlieko nesmú konzumovať fermentované mliečne výrobky (jogurt, tvrdý syr), ale aj bezlaktózové mliečne výrobky a nepomôžu im ani enzymatické prípravky na báze laktázy.

Pre koho je bezlaktózová diéta určená

Bezlaktózová diéta napomáha zbaviť sa nepríjemných pocitov ľudom, ktorý trpia intoleranciou na mliečne výrobky. Je potrebné aby strava obsahovala veľa vápnika. Diéta je vhodná iba pre ľudí, ktorí na základe lekárskeho vyšetrenia majú diagnostikovanú intoleranciu na laktózu. Alergici na mliečne výrobky túto diétu nesmú dodržiavať, naopak mali by vyhľadať lekársku odbornú pomoc, ktorá im poradí v riešení ich problému.

Prečítajte si aj vzorový jedálniček pri laktózovej intolerancii.

Máte skúsenosti s bezlaktózovou diétou? Podeľte sa o ne v diskusii pod článkom. Ďakujeme.

Foto © Brebca - Fotolia.com

Prečítajte si viac: Kapustová polievka na chudnutie




Diskusia k článku Bezlaktózová diéta

komentárov

Powered by Facebook Comments

Podobné články


Diskusia k článku Bezlaktózová diéta