Semivegetarianstvo
Forma vegetariánstva, pri ktorej je obmedzená konzumácia mäsa na 2-3 x týždenne a to len hydina a ryby. Konzumuje sa hlavne zelenina a ovocie.
Lakto-ovo-vegetarianstvo
Forma vegetariánstva, pri ktorej sa zakazuje konzumácia mäsa, avšak ostatné živočíšne produkty sú povolené (mlieko, maslo, vajcia, tvaroh).
Ovo-vegetarianstvo
Forma vegetariánstva, pri ktorej sa zo živočíšnych produktov môžu konzumovať len vajíčka.
Lakto-vegetarianstvo
Forma vegetariánstva, pri ktorej sa zo živočíšnych produktov môže konzumovať mlieko a mliečne výrobky, nie však vajíčka.
Probiotiká
Predstavujú živú mikrobiálnu kultúru, ktorá sa usídľuje v črevnej sliznici a podporujú zdravé trávenie. Patria sem Bifidus alebo Lactobacillus.
Prebiotiká
Sú nestráviteľné potravinové zložky, ktoré priaznivo podporujú rast probiotických baktérií. Patrí sem vláknina, vitamíny skup. B.
Synbiotiká
Zložka potravín, ktorá obsahuje súčasne aj prebiotikum aj probiotikum.
Výživa
Súvisí so živením jedinca alebo populácie a zahŕňa všetky procesy, ktoré slúžia na príjem, spracovávanie a využívanie potravy.
Trofológia
gr. trofé, je to veda o výžive
Smäd
Smäd je dôležitým regulačným mechanizmom príjmu tekutín, rovnako ako hlad reguluje príjem potravy. Smäd núti človeka doplniť si zásoby vody.
Strava
Je zostava jedál a pokrmov na zabezpečenie výživy ľudí. Sú to všetky potraviny, ktoré skonzumuje človek za dané časové obdobie (týžden, mesiac, rok,...).
Požívatiny
Sú všetky látky slúžiace na výživu človeka. Delíme ich na potraviny, pochutiny a nápoje. Nepatria sem lieky.
Potrava
Patrí sem všetko, čo slúži na výživu organizmu (potraviny a nápoje).
Pitie
Priame prijímanie tekutej zložky potravy (nápojov).
Normálna hmotnosť
Označuje sa ako Brocov index. Vypočíta sa nasledovne: od výšky tela v centimentroch odpočítame 100. Je to však zastaralá metóda. Presnejšie vypočítame ideálnu hmotnosť podľa BMI vzorca.
Leptín
Leptín plní v organizme početné funkcie. Jeho hlavnou úlohou je adaptácia organizmu na hladovanie, reguluje chuť do jedla a metabolizmus.
Jedenie
Priame prijímanie tuhej a polotuhej zložky potravy.
Jedlo
Zostava chodov, ktoré sa konzumujú v určitú dennú dobu (raňajky, desiata, obed, olovrant, večera,...). Je to zostava pokrmov prijímaných v určitom čase.
Joule (J)
Energia, ktorou sa premiestni 1 kg na vzdialenosť 1 m silou 1 newtona. 1 J = 0,239 cal.
Kalória (cal)
Množstvo tepla, ktoré je potrebné na zohriatie 1 ml vody z 15 C na 16 C. 1 cal = 4,18 J.
Ideálna hmotnosť
Hmotnosť človeka, pri ktorej sa človek dožije dlhého veku s najväčšou pravdepodobnosťou.
Glukóza
Glukóza alebo hroznový cukor je monosacharid, ktorý je jedným zo zdrojov energie pre organizmus. Glukóza je nevyhnutná pre mozog a červené krvinky.
Glykogén
Glykogén sa syntetizuje a aj odbúrava v pečeni a vo svaloch. Je zložený z molekúl glukózy. Využíva sa hlavne pri hladovkách, kedy sa odbúrava – štiepi sa na glukózu a zvyšuje sa tak hladina cukru v krvi. Je zdrojom energie, ktorá je uskladnená v pečeni a vo svaloch.
Fytonutrienty
Patria sem polyfenoly, luteín, zeaxantín. Majú detoxikačné účinky , podporujú zdravie, majú ochranné a preventívne účinky, nie sú však pre život nevyhnutné. Nachádzajú sa v rastlinách.
Diéta
Lat. diaeta, je súpis všetkých dovolených a zakázaných jedál pri určitej chorobe, pri presne stanovenom spôsobe stravovania a stravovaní chorých podľa druhu choroby. Termín diéta je spájaný so zdravotným hľadiskom alebo ho charakterizuje určitú skupinu ľudí so špeciálnymi stravovacími zvyklosťami. Výber jednotlivých zložiek jedál je stanovený podľa charakteru danej diéty: neslaná diéta, diabetická diéta, redukčná diéta a pod.
Diétna strava
Je zostava jedál a pokrmov, ktorá zabezpečí výživu pre chorých ľudí a pre ľudí s osobitnými výživovými potrebami.
Celiakia (celiakálna sprue, primárny malabsorpčný syndróm)
Je choroba, pri ktorej jedinec nie je schopný stráviť lepok (glutén). Lepok sa nachádza v obilninách – pšenica, raž, jačmeň. Pri konzumácii lepku sa aktivuje autoimunitné mechanizmy človeka a poškodí sa tým tenké črevo, ktorým nie je možný prenos životne dôležitých živín (vápnik, železo, kyselina listová). Bezlepková diéta je vhodná voľba na úpravu poškodeného zdravotného stavu jedinca.
Apetít
Apetít alebo chuť je komplex príjemných pocitov, ktorými si človek uvedomuje túžbu po potrave.
Alimentológia
Lat. alimentum, je to veda o potrave.
Diskusia k článku Slovník pojmov
Powered by Facebook Comments