Zlúčeniny v potravinách, ktoré vás udržujú v zdraví

15 decembra, 2011 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  5942
zdravé zlúčeniny v potravinách

alicín – zlúčenina nachádzajúca sa v cesnaku, má antibakteriálne a protiplesňové účinky

antioxidanty – zlúčeniny, ktoré sú prítomné v ovocí a zelenine. Zabraňujú škodlivým účinkom voľných radikálov

antokyanín – antioxidant, ktorý je prítomný v mnohých druhoch ovocia a zeleniny. Antokyanín je tmavopurpurové farbivo

betaglukán – rozpustná vláknina, zdraviu veľmi prospešná, nachádza sa v ovse a jačmeni

betakryptoxantín – zlúčenina karotenoidu a antioxidantu, je prítomná v papáji, červenom melóne a zimnej tekvici

betasitosterol – rastlinná chemická látka, vyskytujúca sa v mnohých prírodných potravinách, ktorá znižuje hladinu cholesterolu v krvi

bromelaín – enzým, ktorý má protizápalové účinky, pomáha pri poruchách trávenia, nachádza sa v ananáse

dialyl sulfid – zlúčenina síry, nachádza sa v cesnaku, má protirakovinové účinky

diindolylmetán – zlúčenina s protirakovinovými a protibakteriálnymi účinkami, prítomná je v brokolici a inej kapustovitej zelenine

elektrolyty – látky, ktoré obsahujú voľné ióny, napríklad sodík, vápnik, draslík, horčík a chloridy

fenyletylamín – prírodná látka nachádzajúca sa v čokoláde, priaznivo pôsobí na náladu

flavonoidy – bioaktívne zlúčeniny, pôsobia protizápalovov, nachádzajú sa v mnohých prírodných potravinách

fucoidan – polysacharid, nachádza sa v mnohých morských riasach, ničí rakovinové bunky

fytochemikálie – pôsobia ako antioxidanty, prírodné rastlinné zlúčeniny, prítomné v ovocí a zelenine

fytosteroly – rastlinné zlúčeniny, znižujú hladinu cholesterolu v krvi

glukozinoláty – rastlinné látky, majú protirakovinové účinky, nachádzajú sa v brokolici, ružičkovom keli, kapuste, horčicových semienkach a v inej kapustovitej zelenine

hesperidín – flavonoid, prítomný v citrusových plodoch, chráni srdce a má protirakovinové účinky

homocysteín – aminokyselina krvi, jej vysoká hladina je spojená s rizikom srdcového infarktu a srdcovo-cievnych chorôb

inulín – druh uhľovodíka, ktorý je vhodný pre diabetikov, pretože nezvyšuje hladinu cukru v krvi

izoflavonoidy – zlúčeniny fytoestrogénu, v tele fungujú ako estrogén, nachádzajú sa v sóji a iných potravinách

kaempferol – antioxidant prítomný v grapefruite, fenikli a brokolici

karotenoidy – fungujú ako antioxidanty, niektoré sa v tele menia na vitamín A, prítomné v ovocí a zelenine

karvón – prírodná látka, pôsobí proti kŕčom, nachádza sa v rascových semienkach

kvercetín – flavonoid, protizápalové účinky, nachádza sa v jablkách, cibuli a kapari

kyselina alginová – polysacharid, má schopnosť odstraňovať z tela ťažké kovy, prítomná v morských riasach

kyselina elagová – polyfenolový antioxidant, protirakovinové účinky, nachádza sa v bobuľovom ovocí a zelenine

kyselina kávová – organická kyselina, prítomná v bylinkách, v niektorých druhoch zeleniny a ovocia

limonén – zlúčenina nachádzajúca sa v citrusových plodoch, protirakovinové účinky

luteín – antioxidant, karotenoid potrebný na dobré videnie

lykopén – antioxidant, prítomný v červených plodoch, protirakovinové účinky

melatonín – antioxidant produkovaný epifízou, reguluje spánkové cykly

pektát vápenatý – vláknina, dáva ovociu a zelenine chrumkavosť, znižuje hladinu cholesterolu v krvi

pektín – rozpustná vláknina, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, nachádza sa v ovocí a zelenine

proantokyanidy – druh flavonoidov, posilňjú steny ciev, udržiavajú pokožku v dobrom stave, nachádzajú sa v rôznych bobuľových plodoch

pterostilbén – zlúčenina znižujúca hladinu cholesterolu v krvi, obsiahnutá v hrozne a čučoriedkach, výskumy dokazujú pozitívny vplyv na rozpoznávacie schopnosti človeka

resveratrol – antioxidant, má protizápalové, protirakovinové a protivírusové účinky, nachádza sa v čučoriedkach a hrozne

rutín – antioxidant, flavonoid, posulňuje steny ciev

skvalén – zlúčenina, ktorá pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi, znížiť krvný tlak, nachádza sa v hnedej ryži, olivách, pšeničných klíčkoch a amarantových semienkach

sulforatan – zlúčenina s protirakovinovými účinkami, nachádza sa v kapustovitej zelenine

tangeritín – antioxidant, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, nachádza sa v citrusovom ovocí a hlavne v tangerinkách

voľné radikály – silne reaktívne molekuly spôsobujúce starnutie a degeneratívne ochorenia

zeaxantín – antioxidant, zabezpečuje dobré videnie

Foto © pressmaster - Fotolia.com

Prečítajte si viac: Ako schudnúť zdravo s paradajkami




Diskusia k článku Zlúčeniny v potravinách, ktoré vás udržujú v zdraví

komentárov

Powered by Facebook Comments

Podobné články


Diskusia k článku Zlúčeniny v potravinách, ktoré vás udržujú v zdraví