alicín – zlúčenina nachádzajúca sa v cesnaku, má antibakteriálne a protiplesňové účinky
antioxidanty – zlúčeniny, ktoré sú prítomné v ovocí a zelenine. Zabraňujú škodlivým účinkom voľných radikálov
antokyanín – antioxidant, ktorý je prítomný v mnohých druhoch ovocia a zeleniny. Antokyanín je tmavopurpurové farbivo
betaglukán – rozpustná vláknina, zdraviu veľmi prospešná, nachádza sa v ovse a jačmeni
betakryptoxantín – zlúčenina karotenoidu a antioxidantu, je prítomná v papáji, červenom melóne a zimnej tekvici
betasitosterol – rastlinná chemická látka, vyskytujúca sa v mnohých prírodných potravinách, ktorá znižuje hladinu cholesterolu v krvi
bromelaín – enzým, ktorý má protizápalové účinky, pomáha pri poruchách trávenia, nachádza sa v ananáse
dialyl sulfid – zlúčenina síry, nachádza sa v cesnaku, má protirakovinové účinky
diindolylmetán – zlúčenina s protirakovinovými a protibakteriálnymi účinkami, prítomná je v brokolici a inej kapustovitej zelenine
elektrolyty – látky, ktoré obsahujú voľné ióny, napríklad sodík, vápnik, draslík, horčík a chloridy
fenyletylamín – prírodná látka nachádzajúca sa v čokoláde, priaznivo pôsobí na náladu
flavonoidy – bioaktívne zlúčeniny, pôsobia protizápalovov, nachádzajú sa v mnohých prírodných potravinách
fucoidan – polysacharid, nachádza sa v mnohých morských riasach, ničí rakovinové bunky
fytochemikálie – pôsobia ako antioxidanty, prírodné rastlinné zlúčeniny, prítomné v ovocí a zelenine
fytosteroly – rastlinné zlúčeniny, znižujú hladinu cholesterolu v krvi
glukozinoláty – rastlinné látky, majú protirakovinové účinky, nachádzajú sa v brokolici, ružičkovom keli, kapuste, horčicových semienkach a v inej kapustovitej zelenine
hesperidín – flavonoid, prítomný v citrusových plodoch, chráni srdce a má protirakovinové účinky
homocysteín – aminokyselina krvi, jej vysoká hladina je spojená s rizikom srdcového infarktu a srdcovo-cievnych chorôb
inulín – druh uhľovodíka, ktorý je vhodný pre diabetikov, pretože nezvyšuje hladinu cukru v krvi
izoflavonoidy – zlúčeniny fytoestrogénu, v tele fungujú ako estrogén, nachádzajú sa v sóji a iných potravinách
kaempferol – antioxidant prítomný v grapefruite, fenikli a brokolici
karotenoidy – fungujú ako antioxidanty, niektoré sa v tele menia na vitamín A, prítomné v ovocí a zelenine
karvón – prírodná látka, pôsobí proti kŕčom, nachádza sa v rascových semienkach
kvercetín – flavonoid, protizápalové účinky, nachádza sa v jablkách, cibuli a kapari
kyselina alginová – polysacharid, má schopnosť odstraňovať z tela ťažké kovy, prítomná v morských riasach
kyselina elagová – polyfenolový antioxidant, protirakovinové účinky, nachádza sa v bobuľovom ovocí a zelenine
kyselina kávová – organická kyselina, prítomná v bylinkách, v niektorých druhoch zeleniny a ovocia
limonén – zlúčenina nachádzajúca sa v citrusových plodoch, protirakovinové účinky
luteín – antioxidant, karotenoid potrebný na dobré videnie
lykopén – antioxidant, prítomný v červených plodoch, protirakovinové účinky
melatonín – antioxidant produkovaný epifízou, reguluje spánkové cykly
pektát vápenatý – vláknina, dáva ovociu a zelenine chrumkavosť, znižuje hladinu cholesterolu v krvi
pektín – rozpustná vláknina, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, nachádza sa v ovocí a zelenine
proantokyanidy – druh flavonoidov, posilňjú steny ciev, udržiavajú pokožku v dobrom stave, nachádzajú sa v rôznych bobuľových plodoch
pterostilbén – zlúčenina znižujúca hladinu cholesterolu v krvi, obsiahnutá v hrozne a čučoriedkach, výskumy dokazujú pozitívny vplyv na rozpoznávacie schopnosti človeka
resveratrol – antioxidant, má protizápalové, protirakovinové a protivírusové účinky, nachádza sa v čučoriedkach a hrozne
rutín – antioxidant, flavonoid, posulňuje steny ciev
skvalén – zlúčenina, ktorá pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi, znížiť krvný tlak, nachádza sa v hnedej ryži, olivách, pšeničných klíčkoch a amarantových semienkach
sulforatan – zlúčenina s protirakovinovými účinkami, nachádza sa v kapustovitej zelenine
tangeritín – antioxidant, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, nachádza sa v citrusovom ovocí a hlavne v tangerinkách
voľné radikály – silne reaktívne molekuly spôsobujúce starnutie a degeneratívne ochorenia
zeaxantín – antioxidant, zabezpečuje dobré videnie
Foto © pressmaster - Fotolia.com
Diskusia k článku Zlúčeniny v potravinách, ktoré vás udržujú v zdraví
Powered by Facebook Comments