Stévia – sladidlo nielen pre tých, čo chcú chudnúť

21 septembra, 2013 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  4115
ako schudnúť so stéviou

V priebehu histórie ľudstvo hľadalo v náručí prírody potravu, ktorá vyniká chuťou a má aj zdravotné výhody. Mnoho pokusov bolo neúspešných. Pomocou vedy a výskumu sme našli prirodzene sa vyskytujúce potraviny, ktoré prospievajú nášmu zdraviu a pomáhajú nám cítiť sa lepšie. Jednou z nich je stévia, obľúbená po mnoho rokov najmä v oblastiach Severnej a Južnej Ameriky a v súčasnosti sa rozširujúca aj do ostatných častí sveta.

Stévia je pôvodom trvalka z čeľade astrovité. Listy rastliny obsahujú chemické zlúčeniny zvané steviosidy, ktoré dokážu byť až 300-krát sladšie ako cukor. Výťažok z listov je v súčasnosti obľúbeným sladidlom, ktoré nahrádza cukor v mnohých redukčných programoch.

Pestovanie stévie

V súčasnosti sa pestuje najmä v Číne, Japonsku, Brazílii, Paraguaji, Anglicku a Mexiku. V minulosti bola obľúbená v západnej časti Severnej Ameriky. V USA bolo používane stévie ako sladidla povolené až v roku 2008 po mnohých rokoch výskumu.

Čítajte: Je aspartám zdraviu škodllivý?

Výhody a priaznivé účinky stévie

Stévia má mnoho výhod a priaznivých účinkov na zdravie človeka. Keďže nevyvoláva inzulínovú reakciu, jej použitie je obzvlášť vhodné pre diabetikov. Môže byť prijateľnou a nízkokalorickou sladkosťou a maškrtou pre ľudí zápasiacich s obezitou. Nespôsobuje poškodene zubov, ani zubné kazy. Nemá žiadny tuk ani cholesterol. Listy stévie prirodzene obsahujú draslík, horčík, zinok a vitamín C. V podobe, ktorá sa objavuje v obchodoch, však neobsahuje žiadne vitamíny, teda nutrične hodnotné látky.

Nežiaduce účinky stévie

Vedecké štúdie preukázali, že stévia nie je nebezpečná pre ľudí ani zvieratá. Avšak žiadna vedecká štúdia neskúmala účinky stévie pri dlhodobom užívaní. Nie sú celkom objasnené otázky ohľadom interakcie stévie s lítiom, ktorá môže zapríčiniť poškodenie tkanív. Stéviu by teda nemali používať tehotné a dojčiace ženy.

Stévia taktiež nepriaznivo ovplyvňuje účinky liekov užívaných pri diabete. Môže pôsobiť ako diuretikum a vyhýbať by sa jej mali tiež ľudia trpiaci alergiou na rastliny ako sedmokráska, mesiačiky či ambrózia.

Ďalšími nežiaducimi účinkami môže byť nadúvanie, závrat, nevoľnosť a veľmi vysoké dávky môžu znižovať krvný tlak.

Mohlo by vás zaujímať: Pozitívne účinky melasy na organizmus človeka

Ilustračné foto: 123rf.com

Prečítajte si viac: Schudnite bez cvičenia, viac spite




Diskusia k článku Stévia – sladidlo nielen pre tých, čo chcú chudnúť

komentárov

Powered by Facebook Comments

Podobné články


Diskusia k článku Stévia – sladidlo nielen pre tých, čo chcú chudnúť