Dnes je 25. April 2014

Diéta žlčníková

Diéta žlčníková

Niektoré potraviny zvyšujú tvorbu žlče a nútia ju k vyprázdňovaniu. Ak patríte medzi tých, ktorí zvládli akútny záchvat žlčníka, najvhodnejšia žlčníková diéta pre vás bude v prvý deň len trocha čaju. Žlčníková diéta patrí medzi liečebné diéty.

Ak sa nedostavia komplikácie na druhý deň a následne na nasledujúcich 4 – 5 dní by ste sa mali vzdať všetkých obľúbených jedál a postupne začať s nemastnou krupicovou kašou, suchármi, zemiakovou kašou, neskôr pridať piškóty a takto postupne jedálniček žlčníkovej diéty rozširovať. Po prekonaní chronického zápalu žlčníka je vhodné diétu držať dlhší čas, aj keď sa po určitom čase cítite lepšie.

Stravovanie pri žlčníkovej diéte

Pre ľudí s ochorením žlčníka sa jedlo pripravuje špeciálne, inak ako sme zvyknutí. Jedálniček pri žlčníkovej diéte naznačuje, že potraviny dusíme, pečieme alebo varíme, ale nikdy jedlá nevyprážame, ani na oleji. Jedlá obyčajne zahusťujeme zátrepkou, prípadne zaprášením múkou. Zápražku pripravíme tak, že múku opražíme na panvici do ružova, následne pridáme vodu, povaríme, čo sme si nachystali a maslo, ktoré by sme inak už dávno použili, použijeme až do hotového jedla.

Povolené mäso pre žlčníkovú diétu je mäso nemastné, bez šliach. Mäso však musíte uvariť do mäkka.

Mlieko je povolené konzumovať, či už kyslé alebo sladké. Mlieko je vhodné do omáčok, alebo múčnikov. Mlieko je taktiež vhodné, ak je zriedené s čajom, prípadne slabou kávou. Konzumáciu vajec žlčníková diéta značne obmedzuje.

Samostatné vajcia nekonzumujeme a snažíme sa vyhýbať aj žĺtku. Bielok môžeme dávať do koláčov, vhodná je aj pena z našľahaného bielku s ovocím. Denne však môžeme skonzumovať najviac 1 vajce.

Obilninové výrobky zavárame do polievok alebo z nich vytvárame múčniky a prílohy. Zásadne ich oprážame na suchej panvici, teda žiaden olej. Po opražení podlejeme vodou a až potom pridáme malé množstvo čerstvého masla alebo oleja.

Zeleninu konzumujeme len takú, ktorá nenadúva a podávame ju ako prílohy k jedlám, do šalátov, atď.

Vhodné ovocie pri žlčníkovej diéte je bez jadierok a bez šupky. Ak sa jadierka odstrániť nedajú (napr. ríbezle) pretlačíme ovocie tak, aby vznikla ovocná šťava. Hrušky nadúvajú, takže ich nepodávame vôbec.

Pokiaľ máte so žlčníkovou diétou skúsenosti, alebo máte k žlčníkovej diéte overené recepty, podeľte sa s nami o ne v diskusii pod článkom.

Foto © AnitaS13 – Fotolia.com

Značky: , ,

Diskusia k článku

komentárov

Powered by Facebook Comments

Mohlo by Vás zaujímať

Sponzorské články

popup-ebook-700x500